Fotokopiranje in skeniranje

Fotokopiranje in skeniranje


Fotokopiranje je star in preprost postopek razmnoževanja dokumentov, ki pa je prav zaradi svoje preprostosti in uporabnosti še vedno zelo aktualen. Pri postopku fotokopiranja se dokument najprej skenira, v drugem delu pa natisne na papir. V tehnološkem smislu je izpis lahko zelo raznovrsten, od brizgalnih tiskalnikov (večinoma za domačo rabo) do laserskih, ki pomenijo »resno« fotokopiranje in jih uporabljamo profesionalci.

Fotokopiramo lahko enostransko ali obojestransko ter na papirje različnih gramatur (80g/m2 – 300g/m2) in površin, odvisno od narave dokumenta in želja stranke. Na ceno fotokopiranja poleg tega vpliva tudi stanje dokumenta – ali je možno fotokopirati s pomočjo avtomatskega podajalnika ali je potrebno ročno delo in dodatni posegi.

Velikost fotokopiranih dokumentov, tako vhodnih, kot tudi izhodnih velikosti, določa fotokopirni stroj. Dejansko omejitev seveda predstavljata gramatura papirja in izhodna velikost, zmogljivi fotokopirci in stroji za digitalni tisk ponavadi zmorejo do 300g/m2 in velikost SRA3 (320mmX450mm).

SKENIRANJE

Ker je skeniranje itak del procesa fotokopiranja, ga lahko izvajamo tudi samostojno, saj se v današnjem digitalnem času velikokrat pojavi potreba po elektronski /digitalizirani obliki dokumenta, ki v nadaljevanju omogoča enostavno arhiviranje in nadaljno distribucijo. Dokumente pripravimo enako, kot za fotokopiranje, po zaključenem skeniranju pa se datoteka shrani na spominski medij ali pošlje po e-pošti. Ob tem je treba dodati, da to skeniranje ni enako skeniranju fotografij na skenerjih, namenjenih posebej fotografijam oz grafični industriji. Ne gre za boljše/slabše, ampak preprosto za dve različni namembnosti.

Vezava

Dokumente, ki obsegajo zgolj nekaj listov, običajno spnemo z navadnim spenjačem. Če pa obsegajo več strani (10, 100 ali več), jih lahko tudi zvežemo. S tem dokumentu damo resnejši videz, olajšamo delo z njim in ga – zaradi dodane sprednje (običajno prozorne) in zadnje kartonske platnice – tudi zaščitimo. Vezav je mnogo, knjigoveštvo je cela veda, pri nas v osnovi uporabljamo enostavno vezavo COIL.

Cene

Za večje količine in/ali dolgoročno pogodbeno sodelovanje so možni posebni dogovori izven rednega cenika. Pošljite povpraševanje ali nas pokličite.