Okvirjanje slik

Okvirjanje


Okvirjanje je lahko enostaven in hiter, lahko pa tudi dolgotrajen in premišljen proces. Odvisno od učinka, ki ga želimo doseči, je lahko sestavljen iz enega preprostega ali več kompleksnejših korakov. V glavnem pa lahko rečemo, da pri okvirjanju izbiramo oz kombiniramo okvir, paspartu in fotografijo (sliko, umetniško delo...).

Kaj je dobro vedeti, preden se lotimo dela?

Okvirjanje

Paspartu – namen in vloga

Paspartu je okvir iz kartona, narejenega posebej za ta namen, ki sliko obdaja in služi kot okno skozi katerega slika gleda. Z njim lahko izpostavimo določeno barvo v sliki ali v prostoru, kjer okvir je, lahko poudarimo določeno obliko, ali pa samo vplivamo na velikost izdelka (majhno sliko lahko s paspartujem vizualno povečamo).

Ima pomembno vlogo pri izgledu celotnega izdelka in daje sliki dodatno težo, poleg tega pa opravlja še nekaj zelo pomembnih praktičnih funkcij:

  • skupaj s hrbtiščem daje sliki oporo

  • omogoča okvirjenemu delu, da diha, ker je med sliko in steklom plast zraka (kondenz!)

  • materiali se ob različnih temperaturah raztezajo, pravilno dimenzioniran in narejen paspartu te raztezke omogoča

Paspartuji so na voljo v mnogih odtenkih in različnih debelinah, skupaj ga bomo strokovno izbrali v skladu s fotografijo, okvirjem in vašimi željami.


Okvir

Za hitro in enostavno rešitev lahko v naši trgovini izbirate med množico že narejenih okvirjev, ki dajo v kombinaciji z ustreznim paspartujem odlično razmerje med ceno in izgledom končnega izdelka.

Zahtevnejši lahko določite in uskladite vsak element posebej: letev, po meri izrezan paspartu in ustrezno vrsto stekla.