Tisk na skodelice, sestavljanke, podloge za miške

Potiskana darila

Sublimacija


Tisk na skodelice, podloge za miške, tekstil in izdelava sestavljank (PUZZLE)

Vaše najljubše spomine natisnemo na skodelice, podloge za miške ali vam naredimo PUZZLE, s postopkom sublimacije. Sublimacija nasplošno pomeni neposredno prehajanje snovi med dvema agregatnima stanjema, iz trdnega v plinasto. V naravi lahko ta pojav spremljamo pozimi, v hudem mrazu led »izgine«, vsak dan ga je manj, čeprav je očitno, da se zaradi mraza ni mogel staliti. S procesom sublimacije je prešel direktno iz trdnega stanja v plinasto, lahko rečemo, da je izhlapel. Na ta način so naše babice pozimi sušile perilo, čeprav niso vedele, da gre za sublimacijo.

 

V primeru tiskanja na različne substrate/podlage v grafični industriji, v našem konkretnem primeru na skodelice, podloge za miško in PUZZLE (ter tudi tekstil), pa gre za postopek z več stopnjami in različnimi materiali in ga opisujemo v nadaljevanju:

 • Barvni tiskalnik s sublimacijskimi barvili; za tisk na prenosni papir uporabimo lahko običajen kapljični tiskalnik s sublimacijskimi barvili. Ta barvila so zmes (ne raztopina!) delcev barvila v tekočini, ponavadi kar vodi.
 • Prenosni medij, običajno poseben papir; vašo fotografijo najprej natisnemo na prenosni papir (angl.: transfer paper). V tej fazi so barve zelo neizrazite in blede, zaživijo šele pod visoko temperaturo, ki so ji izpostavljene v sklepni fazi postopka.
 • Substrat/podlaga; to je lahko skodelica, podloga za miško ali predloga za puzzle, tekstil… Pomembno je, da je površina substrata primerna za postopek sublimacije, biti mora iz polimerov (npr poliester). Skodelice, podloge za miške in sestavljanke so zato predhodno tehnološko obdelane in pripravljene za postopek sublimacije. Večina substratov je bele barve, ki omogoča najboljšo barvno reprodukcijo.
 • Toplotna preša; potiskan prenosni medij in substrat v preši stisnemo in segrejemo na 200C. Ob tej temperaturi se začne proces sublimacije oz »tiska«. Delci barvil na prenosnem mediju se uplinijo in v taki obliki preidejo v površino substrata, kjer so se pred tem – prav tako zaradi toplote – odprle pore. Ko se izdelek ohladi, so delci barvila zopet trdni in zaprti v površini podlage, saj so se z ohlajanjem zaprle tudi pore substrata. Tako potiskane skodelice lahko zato peremo v pomivalnem stroju in se ne bojo razbarvale. Tisk s sublimacijo je torej trajen.
 

Na kaj moramo biti pozorni, da bojo rezultati čimboljši?

 • Za tisk na skodelice, podloge za miške ali sestavljanke izberite fotografije živih barv.
 • Za sestavljanke je pomemben tudi motiv, saj boste fotografijo puščave zelo težko sestavili, četudi imate za pomoč fotografijo, ki jo priložimo k vsaki sestavljanki. Barviti in raznoliki posnetki so ključ.
 • Ker je proces tiska na skodelice, podloge za miške in sestavljanke očitno dokaj kompleksen, ne odlašajte do zadnjega, vzemite si kakšen dan rezerve. Sicer se vedno potrudimo, ampak z rezervo je za vse lažje.
 

Kako nam lahko posredujete svojo fotografijo?

 • Najenostavneje tako, da kliknete na povezavo in v naslednjem koraku boste oddali vašo datoteko.
 • Datoteko lahko pošljete kot priponko z E-pošto na naslov: info@fotograd.com.
 • Veseli pa vas bomo tudi, če se boste osebno oglasili v naši poslovalnici na Miklošičevi 36 v Ljubljani.
 

V kakšni obliki naj bo datoteka?

 • Najbolje .jpg, .tiff, .bmp ali .pdf, za kakšno drugo oblika zapisa pa po potrebi potelovadimo.